Prekės kodas: PN082
Turimas kiekis: Išparduota
(lot. Ocinum basilicum)
„Tukmaria“ sėklos (ocimun basilicum) yra šventos daugelyje Azijos šalių dėl puikių maistinių savybių.os naudojamas ne tik ajurvedos medicinoje Indijoje, bet ir Pietryčių Azijos patiekaluose -desertuose, kokteiliuose, netgi pyraguoses - kaip rišamoji medžiaga (pavyzdžiui, kiaušiniams pakeisti). Kiti populiarūs pavadinimai yra falooda ir baziliko sėklos.
Nors daugelyje šalių tukmarija buvo subalansuotos mitybos dalis, daugelyje Vakarų šalių ji beveik nežinoma. Iš dalies dėl jų „pusbrolio“ chia sėklų sėkmės, jos dabar atrandamos ir populiarėja Europoje bei Amerikoje. „Tukmaria“ sėklos yra labai mažos (panašios į aguonas), juodos ir turi lengvą bazilikų skonį.
Tai puiki alternatyva CHIA (ispaniško šalavijo) sėkloms.
Norėdami naudoti sėklas, tiesiog sumaišykite jas su jogurtais, salotomis, kokteiliais, sriuba, makaronų patiekalais arba gamindami sausainius, duoną ar krekerius.
Taip pat galite sumaišyti šaukštą sėklų 250 ml vandens (jie kelis kartus padidina tūrį), leisti nusistovėti maždaug 15 minučių ir gerti paprastą, sumaišytą su citrinų sultimis ar vaisių kokteiliais. Jie taip pat gali būti naudojami tirštinti gėrimus ir desertus.
Vartojimo būdas: rekomenduojama paros norma - valgomasis šaukštas (maždaug 13 g).
Kilmės šalis: Indija
Kilmės šalis: | Indija |
PUIKI ALTERNATYVA CHIA SĖKLOMS
Baziliko sėklos yra šiek tiek didesnės nei chia sėklos, tačiau turi panašų maistinį profilį.
Štai kaip palyginti 1 šaukštą (13 gr. sėklų)
Baziliko sėklos |
Chia sėklos |
|
Kalorijos |
60 |
60 |
Bendras riebalų kiekis |
2,5 gramo |
3 gramai |
Omega-3 riebalai |
1240 mg |
2880 mg |
Bendras angliavandenių kiekis |
7 gramai |
5 gramai |
Maistinė lasteliena |
7 gramai |
5 gramai |
Baltymas |
2 gramai |
3 gramai |
Kalcis |
15% RDI |
8% RDI |
Geležies |
10% RDI |
9% RDI |
Magnis |
10% RDI |
8% RDI |
https://www.healthline.com/nutrition/basil-seeds#12.-Easy-to-Use
Ryškiausi mitybos skirtumai yra tai, kad chia sėklose yra daugiau nei du kartus omega-3 riebalų, bet šiek tiek mažiau skaidulų, palyginti su bazilikų sėklomis.
Chia sėklos ir baziliko sėklos išbrinksta ir sudaro gelį, kai mirkomos. Tačiau baziliko sėklos išsipučia greičiau ir būna didesnės nei chia sėklos .
Abi sėklos turi švelnų skonį, todėl jas galima naudoti pagal daugelį tų pačių receptų, pavyzdžiui, kokteilius ir kepinius.
Chia sėklas taip pat galima valgyti sausas - pavyzdžiui, apibarstyti ant salotų -, tuo tarpu baziliko sėklos paprastai nevalgomos sausos, nes jas sunku sukramtyti.